Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Lågprisflyg och perfekt vinterklimat gör Marocko attraktivt

Marocko

Senast ändrad 08 April 2013

Hole 16 at Golf l'Ocean in Agadir, Morocco.
Hål 16 på Golf l'Ocean i Agadir är knepigt par 3 längs vattnet. [Foto: Bo Sjösten]

Marocko har en lång tradition som golfland tack vare den förra kungen, Hassan II:s stora golfintresse. På senare år har det dessutom byggts en rad moderna golfbanor av arkitekter som Gary Player, Jack Nicklaus, och Robert Trent Jones Jr. När nu lågprisflyget kommit till Marocko med direktflyg från både Stockholm och Köpenhamn har det blivit både lättare och billigare att resa dit på en golfresa. Golfjournalen har testat ett tiotal banor.

Marocko är till ytan ungefär lika stort som Sverige och har 33 miljoner invånare. Huvudspråken är Arabiska och Berber, men franska talas av de flesta, och även med engelska klarar man sig bra i de större städerna.

Viktiga städer från norr till söder:

  • Tangier – porten mot Europa. Färjan från Tangier till Spanien tar bara en timme.
  • Fes – den religiösa huvudstaden.
  • Rabat – huvudstad och centrum för administration och politik.
  • Casablanca – med 3.5 miljoner invånare den största staden, och även landets kommersiella centrum.
  • Marrakech – mytomspunnen ökenstad, numera med nästan 1 miljon invånare.
  • Essaouira – avslappnad traditionell kuststad, tidigare en viktig hamn för karavaner från Afrikas inre, t ex Timbuktu, numera populär som övervintringsstad för frusna européer.
  • Agadir – viktig fiske och kommersiell hamn, men också en stor turist och badort med en 5 km lång strand och ett klimat inte olikt de närbelägna Kanarieöarna.

Samtliga stora städer har bra golfbanor, totalt ca 30 i hela landet.

Golf i Marocko - Lite historia

Marocko var länge ett av de främsta, kanske det allra främsta, golflandet i nordafrika. Detta berodde till stora delar på att den dåvarande kungen, kung Hassan II (den nuvarande kungens far) var mycket golfintresserad. Hassan II regerade i Marocko från 1961 till sin död 1999, och lät anlägga ett antal golfbanor. Dessa banor i klassisk stil är lätta att identifiera, då de alla har ordet “Royal” som del av namnet.

Under slutet av 1990-talet blev Marocko som golfland “omkört” av flera andra länder i Nordafrika och medelhavsområdet. Tunisien växte fram som ett populärt vintergolfresemål, liksom Turkiska Belek. Även i Egypten växte golfen snabbt.

Men nu satsar Marocko återigen starkt på golf, och många nya banor har anlagts, och fler är på gång. Nu är det inte “Royal” som gäller, utan många av banorna har designats av kända golfbanearkitekter som Gary Player, Robert Trent Jones och Jack Nicklaus.

Den största tillväxten är i den mest klimatsäkra södra delen av landet, den “Gyllene Triangeln”.

Den gyllene triangeln

Man brukar kalla det område som definieras av städerna Agadir, Marrakech och Essaouira för den gyllene triangeln. Det är här klimatet är bäst under vintern, och det är här man satsar mest på turism. Det är också här man hittar de flesta nya golfbanor av intresse för frusna vikingar på jakt efter lite vinterträning. Agadir har förutom golf även sol och bad. Marrakech bjuder på en kulturell upplevelse utan like, och Essaouira lite av båda, fast i en lugnare, mer avslappnad miljö.

Golfjournalen rekommenderar

Så vart ska du åka, och vilka banor ska du spela? Det beror naturligtvis på tycke och smak, det är alltid vanskligt att rekommendera, men så här tycker vi på Golfjournalen.

Golf, sol och bad - Agadir

Vill du förutom golf ha sol och bad, så välj Agadir. Men tänk på att det kan bli lite väl kallt mitt i vintern för att bada i havet. Att sola vid poolen på eftermiddagen går bra året runt. Till Agadir är det också relativt lätt att hitta charterresor.

Av Agadirs golfbanor tycker vi att Golf de l’Ocean definitivt är den bästa. Den ligger alldeles intill de andra två banorna, Golf du Soleil och Dunes Golf Club. Alla tre ligger några kilometer utanför Agadir. Vill du bo elegant nära banorna så prova Tikida Golf Palace. Gångavstånd till banorna, men istället 15 minuter med taxi till stranden och stadens restauranger.

Golf, kultur och shopping - Marrakech

Vill du ha en häftig kulturupplevelse ska du välja Marrakech. Hit går det lågprisflyg, så du kan åka på en ”weekendresa” om du så önskar.

Det finns många bra banor i Marrakech, men den kanske allra bästa är Samanah Country Club. Den ligger en bit utanför staden, men fortfarande på ”taxiavstånd”. Inte den lättaste av banor dock, inget för nybörjare.

Om du bara vill prova på golf några timmar, eller, hemska tanke, har med dig några vänner som inte spelar golf, så är Atlas Golf Marrakech ett annorlunda val. Banan har bara 9 hål, men layouten är spännande. Klubbhusets restaurang och bar är utmärkta, med en avslappnad atmosfär och utsikt över flera av greenerna. Dina vänner kan ha en trevlig eftermiddag på uteterassen medan du tar en niohålsrunda. Klubben ligger bara någon kilometer från centrala Marrakech.

Long Stay - Essaouira

Essaouira är en avslappnad kuststad med ett behagligt klimat året runt. Här kan man lätt komma in i ett lite lugnare tempo om man vill ha ett längre uppehåll från snö och kyla.

Det finns bara en golfbana, Golf de Mogador, men den är desto bättre - en av de bästa i Marocko. Du hittar i Essaouira det mesta som finns i Marrakech och Agadir, fast i mindre skala och i ett lugnare tempo. Och vill du till “storstan” så tar det bara ett par timmar med bil till Marrakech.

Alla banor i Marocko

Index och sammanfattning till alla banor hittar du här.

Bo Sjösten

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.