Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Trent Jones Sr fick chansen och skapade en skönhet

Palmeraie Golf Club

17:e hålet på Palmeraie.
17:e hålet på Palmeraie. [Foto: Gösta Elmquist]

Robert Trent Jones Sr – smaka på det namnet. Eftersökt över hela världen, ”pappa” till runt 500 förstklassiga banor. Det är lätt att förstå varför just han utsågs till arkitekt när det var dags att skapa en riktigt läcker bana i Marrakech – Palmeraie GC.

Palmeraie Golf Club
Antal hål 27
Adress Circuit del Palmeraie,  B.P. 1488,  Marrakech,  Morocco
Hemsida www.palmeraiemarrakech.com/Golf.htm
Email golf@pgp.ma
Telefon Reception (+212) 524 36 87 66

–Han ska vi ha, utbrast Abdelali Berrada, stenrik affärsman i Marrakech och ägare till ett enormt parkområde norr om stan.

Det har gått nära 15 år sedan Mr Berrada lyfte luren och slog numret till Robert Trent Jones i USA. Det skulle kosta Mr Berrada 20 000 dollar bara för att få den 86-årige Robert Trent Jones att ens titta på projektplanen. Men det handlade om att skapa en golfanläggning långt utöver det vanliga och då var 20 000 dollar småpotatis.

Robert Trent Jones tog uppdraget. Tror jag det! Denne golfarkitekt, som var känd för att sätta estetik i högsätet och älskade att till det yttersta utnyttja de ursprungliga landskapsformationerna för att skapa en golfanläggning, hade fått något att bita i. Han skulle praktiskt taget dyka rakt ner i ett område som är en uråldrig del av Marockos orientaliska historia.

Hundratusentals palmer

Så här ligger det till: För flera hundra år sedan, när Saharas öken bredde ut sig nästan fram till Atlantens kust, skapade naturen en av Afrikas största oaser drygt tio mil in från Atlanten. Här, mitt i öknen, fanns sötvatten i marken och frodig växtlighet. Den enorma oasen fick namnet Palmeraie eftersom här växte flera hundratusen palmer.

Hit kom ökenkaravanerna på sin väg västerut. Här övernattade man och kamelerna fick vatten. Över den breda floden i oasen byggdes en bro. På andra sidan bron föddes samhället som skulle bli Marrakech. Floden fick namnet Oued Tensift.
Oasen finns kvar än i dag. Den innehåller runt 180 000 palmträd och har numera namnet Jardins de la Palmeraie. Och vem äger detta paradis? Yes, naturligtvis Mr Abdelali Berrada. Här lät han bygga en superlyxig resort och 1992 var det alltså dags att sätta pricken över i:et med en 18-hålsbana, signerad Robert Trent Jones Sr.

Mer än 1 500 000 kubikmeter jord flyttades runt för att ge de rätta onduleringarna på fairways och på så sätt skapa förutsättningar för en riktig Trent Jones-arkitektur. Banan öppnades 1993 men när det var dags att bygga ut till 27 hål år 2009 var Robert Trent Sr död sedan många år.

Trent Jones bomärke

Vartenda hål och varenda dogleg har Trent Jones bomärke med stora, grunda bunkrar, ett helt koppel dogleg-hål, massor av vattenhinder och ondulerade greener som får ens inbyggda gyrokompass att tappa all känsla för vad som är vågrätt och lodrätt.

Vattenhindren följer spelaren vart han än vänder sig. Visserligen är det lugnt de två första hålen men på det korta tredje hålet, en 364 meters par 4:a, tvingas man runda en sjö för att nå green. Det är förbluffande lätt att få en slice och lägga första bollen i sjön. Att sedan tvingas slå andraslaget tvärs över sjön känns inte upplyftande för tävlingsnerverna.

Typisk resort

Detta är en typisk resortbana med ganska breda, böljande fairways men det gäller att inte slappna av. Bunkrar strategiskt placerade runt doglegs och sjöar på hälften av hålen toppas av banans signaturhål, det sjuttonde. Mellan tee och green är det 184 meter. På dessa metrar har Mr Trent Jones lyckats placera TVÅ sjöar, visserligen med rofyllda fontäner som plaskar glatt, men ändå! Slår du för kort så ligger bollen i sjön, slår du för långt så blir det till att gräva dig upp ur en ganska så djup bunker. Svettigt, javisst, men vackert …

Tveklöst svarar golfbanan upp mot den femstjärna resort som Mr Berrada hade anlagt i Jardins de la Palmeraie. Och då talar vi inte enbart om banans skönhet. Den är klart utmananade, vilket många proffs fått känna på under de många stortävlingar som hållits här, bland annat damernas Europatour.

Banor

Palmeraie Golf Club har en artonhålsbana och en ny 9 hålsbana.

Palmeraie Golf Club - 18 hålsbanan

En bra - och vacker - bana med varierad svårighetsgrad, lämplig för alla.

Palmeraie Golf Club - 18 hålsbanan

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 600 dhs, Helg: 600 dhs
Karaktär Parkbana
Spelklar 1993
Ritad av Robert Trent Jones
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Vit (Herr)
72
6214
/130
Gul (Herr)
72
5721
/125
Blå (Dam)
72
5292
/118
Röd (Dam)
72
4860
/120

Greenfees och specialerbjudanden

Caddies är obligatoriska, 120 dhs/18 hål. Golfbil 400 dhs.

Palmeraie Golf Club - 9 hålsbanan

Niohålsbanan är ny år 2012, och lite enklare.

Palmeraie Golf Club - 9 hålsbanan

Antal hål 9
Greenfee Vardagar: 400 dhs, Helg: 400 dhs
Karaktär Parkbana
Spelklar 2012

Greenfees och specialerbjudanden

Caddies 70 dhs/9 hål.

Betyg för Palmeraie Golf Club

Har du spelat banan? Sätt ditt eget betyg på Palmeraie Golf Club.


Karta och satellitbild
Medlemsbetyg

Sätt betyg på Palmeraie Golf Club


Service på Palmeraie Golf Club

Övningsgreen •  Caddies •  Driving Range •  Golfbilar •  Golfvagnar •  Lektioner •  Pro Shop •  Restaurang • 


Rekommendera artikeln

del.icio.us Favicon Digg Favicon Facebook Favicon LinkedIn Favicon