Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Underbar linksbana

Golfclub Budersand

Linksbanan i Budersand från 15:e tee, med hotellet och Hörnums fyr i bakgrunden.
Linksbanan i Budersand från 15:e tee, med hotellet och Hörnums fyr i bakgrunden. [Foto: Bo Sjösten]

När man tänker på linksgolf är Tyskland inte ett land som kommer högt på listan. Men alla regler har sina undantag, och Golf Budersand är ett lysande undantag.

Golfclub Budersand
Antal hål 18
Adress Fernsicht 1,  25997  Hörnum,  Sylt,  Germany
Hemsida www.gc-budersand.de/
Email golf@gc-budersand.de
Telefon Reception +49-4651-449-2710

Golf Budersand ligger på den tyska Nordsjökusten, på ön Sylt. Själva ön är egentligen en enda jättelik sandbank, så förutsättningarna för att bygga en linksbana kunde inte vara bättre; gott om sand, nordsjökust, en stadig, västlig vind, och växlande väderlek för att utmana golfare på alla tänkbara sätt. Dessutom ett havsklimat som gör att banan kan hålla öppet året runt trots det nordliga läget.

På platsen där golfbanan nu ligger, utanför i Hörnum på Sylts sydspets, låg tidigare en gammal militärbas. När Claudia Ebert, nu klubbens VD, kom till platsen såg hon framför sig en golfbana. Hon kontaktade den lokala trädgårdsmästaren Rolf-Stephan Hansen, och tillsammans startade de projektet som skulle bli en linksbana. De gamla barackerna revs eller begravdes i sand, svingelgräs planterades, och fyra år senare, år 2008, öppnades banan.

Resultatet var över förväntan. Redan efter ett par år har Golf Budersand befäst sin plats som en av Tysklands tre bästa banor. En makalös prestation, framförallt med tanke på att detta var den allra första, och enligt honom själv den enda, golfbana som Rolf-Stephan Hansen designat.

19:e hålet

Budersand har ett fint klubbhus beläget på banans högsta punkt. I klubbhuset finns vad man kallar för en bistro, men som mer påminner om en bättre restaurang, med en förträfflig meny. Restaurangen är öppen för lunch eller middag fram till sent på kvällen. Om vädret tillåter rekommenderas lunch på terrassen med utsikt över banan och havet.

Faciliteter

Budersand har ett fint klubbhus beläget på banans högsta punkt. I klubbhuset finns vad man kallar för en bistro, men som mer påminner om en bättre restaurang, med en förträfflig meny. Restaurangen är öppen för lunch eller middag fram till sent på kvällen. Om vädret tillåter rekommenderas lunch på terrassen med utsikt över banan och havet.

I direkt anslutning till golfbanan ligger det femstjärniga Hotell Budersand. Hotellet lever verkligen upp till sina fem stjärnor, här är allt första klass, med fina rum i skandinavisk återhållsam men samtidigt elegant stil. Vi uppskattade speciellt att allt fungerade som det skulle, inga mystiska duschblandare eller krångliga termostater, ovanligt i dagens moderna hotell.

Hotellet har också en förstklassig restaurang med en stjärna i Michelinguiden.

BIRDIE: 12 minuters startintervall gör att man aldrig känner sig stressad. En genuin linksupplevelse med intressanta och välplanerade hål. Välskötta bana, snabba välansade greener. Perfekt för en golfsemester i kombination med Hotell Budersand.

BOGEY: Inte mycket att klaga på här. Möjligen the ombytliga vädret, men å andra sidan är det ju en viktig del av äkta linksgolf.

Banor

Golf Budersand har en 18-håls linksbana.

Golfclub Budersand - 18 hålsbanan

Banan är relativt svår med en slope på 133 från klubbtee och en handicapgräns på 28. Ändå är den inte frustrerande, ofta känns den lättare en den egentligen är och vad scoren visar. Trots den höga ruffen var det oftast relativt enkelt att hitta bollen, och de gånger det tog lite längre tid kände vi oss inte stressade, förmodligen på grund av det generösa startintervallet på 12 minuter.

Redan på första hålet får man tänka. Slår man en drive är risken stor att gå ut i ruffen, så det gäller att planera klubbvalet och inte bara försöka slå så långt som möjligt på utslaget. Detta var ett genomgående tema på banan; den tänkande golfaren scorar bättre en den som går enbart på styrka.

De första nio hålen går längst ifrån Nordsjön. tre hål ut, ett par 3 där man vänder, två hål lite närmare vattnet, och sedan tre tillbaka till klubbhuset. Inga direkta överraskningar här, men heller inga besvikelser. Alla hål är välplanerade.

Andra nio är betydligt mer spännande. Tian är ett knepigt dogleg, med delvis dolt inspel och små landningsytor. Tretton ett vackert korthål där greenen ligger i en gryta med en smal öppning för inspelet. Hål 14 är ett fint par 4, där man jobbar sig ner mot vattnet. Femtonde hålet är kanske det vackraste av dem alla, banans signaturhål. Ett kort par tre, välbevakat av djupa bunkrar, och med en magnifik utsikt från utslagsplatsen över havet och stora delar av banan.

De tre avslutande hålen belönar återigen den tänkande golfaren, med en liten bäck, en ”burn”, som slingrar sig genom alla tre fairways och kräver att man känner till sin slaglängd. Banan avslutas med ett fint och utmanande par 4 med greenen precis intill hotellet.

Golfclub Budersand - 18 hålsbanan

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 90 Euro under högsäsong, Helg: 90 Euro under högsäsong
Karaktär Linksbana
Spelklar 2008
Ritad av Rolf-Stephan Hansen
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Vit (Herr)
72
6020
74.0/139
Gul (Herr)
72
5403
70.7/133
Blå (Dam)
72
76.9/141
Röd (Dam)
72
4965
73.6/133

Greenfees och specialerbjudanden

20% rabatt till hotellgäster på Hotell Budersand. 45 Euro på vintern, och 70 euro under höst och vår.

Betyg för Golfclub Budersand

Har du spelat banan? Sätt ditt eget betyg på Golfclub Budersand.


Hitta till Golfclub Budersand

Golf Budersand ligger i Hörnum, på Sylts sydspets. Till Sylt tar man sig med tåg från t.ex Hamburg, med inrikesflyg från flera tyska städer, eller med färja från Danmark. Det finns ingen bilväg till Sylt, men man kan ta bilen med sig på tåget med DB Autozug, en upplevelse i sig. Att ta sig runt på Sylt är enkelt med kommunal busstrafik eller sightseeingbuss.

Karta och satellitbild
Medlemsbetyg

Sätt betyg på Golfclub Budersand


Service på Golfclub Budersand

Övningsgreen •  Övningsområde •  Driving Range •  Golfbilar •  Golfvagnar •  Hotell •  Lektioner •  Pro Shop •  Restaurang • 


Rekommendera artikeln

del.icio.us Favicon Digg Favicon Facebook Favicon LinkedIn Favicon