Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Gary Player-juvel två timmar norr om Agadir

Golf de Mogador

Foto: Bo Sjösten [Större bildspel]

En toppbana klar – ytterligare en på gång. Golf de Mogador är anläggningen som ska göra den gamla staden Essaouira och dess omgivningar till ett golfcentrum för södra Marocko.

Golf de Mogador
Antal hål 36
Adress Diabat,  44000  Essaouira,  Morocco
Hemsida www.golfdemogador.com
Email info@golfdemogador.com
Telefon Reception +212-524-4792-30

Vi spelade Mogador i mars 2010 när den norra banan var klar, klubbhuset var en byggarbetsplats och det mesta av den södra banan fortfarande såg ut som en oformlig sandåker. Ändå var det uppenbart att här etableras just nu en golfanläggning långt utöver det vanliga.

Gary Player har designat banorna som får mästerskapsklass, kapabla att ta emot internationella stortävlingar. Ändå är svårighetsgraden på åtminstone den norra banan inte högre än att även ”normalt” amatörspel fungerar perfekt.

Här finns breda fairways och vältrimmade och ondulerade greener som skyddas av stora, men ofta grunda sandbunkrar.

Ingen kö på banan

Någon större fara för alltför kraftigt slitage på banorna lär det inte bli. Redan nu är gränsen för antal spelare under ett år satt till 25 000 spelare för de två banorna. Det är ett intressant mått med tanke på att en av södra Marockos populäraste banor, Soleil utanför Agadir, redan i dag pressar in 47 000 spelare på lika många hål på ett år.

Så vad händer om fler än 25 000 vill komma till Mogador? Då byggs helt enkelt en tredje bana. Så är i alla fall tanken i dag när investerarna står på kö och planeringen av boende omfattar hela 10 000 bäddar på en yta av 580 hektar. Här kommer att finnas både lyxhotell och enklare hotell, lägenheter och villor, hästridning, vattensport, spa och fitness. Men byggnationerna sker på diskret avstånd från banorna. Det är alltså ingen risk att bollen ska hamna i någons trädgård eller pool i framtiden.

Satsning på miljön

Det talas ofta om miljöproblem i samband med nya banor, inte minst i ökenregioner. För Mogador gäller att den 80 personer starka banpersonalen får särskild miljöutbildning och att vattenförsörjningen lösts på ett minst sagt annorlunda sätt. Man samlar helt enkelt upp staden Essaouiras hushållsvatten i jättelika bassänger där det renas och transporteras i pipelines ut till golfbanorna.

Redan nu kan man alltså njuta av en bana i toppform. På en del håll skymtar Atlanten i fjärran. Ändå ligger hålen väl skyddade från varandra och ger en känsla av att man spelar utan att känna flåset i nacken från nästa boll.

Redan under hösten 2010 ska södra banan stå klar, ungefär samtidigt som klubbhuset invigs. Byggtakten är svindlande snabb med svenska mått. Nyanlagt gräs är klart för spel efter bara tre-fyra månader.

Läs även vår artikel “Essaouira - En behaglig upplevelse”.

Golf de Mogador har en egen YouTube-kanal, och en egen Facebook-grupp.

Banor

Golf de Mogador har en 18 hålsbana, med ytterligare en planerad till 2010.

Golf de Mogador - North Course

Vi säger det direkt. Det här var den bästa banan vi spelat i Marocko. Layouten var både intressant och utmanande, utan att för den skull vara för svår för medelhandicapparen. Även låghandicapparna uppskattade banan, en utmaning från svart tee. Helt enkelt en bana för alla. Dessutom i underbart bra skick (80 banarbetare stod för detta), speciellt med tanke på att man just öppnat banan när vi var där.

Banan ligger nära Atlanten, flera hål har utsikt över havet, speciellt hål 17 där man ser staden Essaouira och ön Mogador. Det enda smolket i bägaren var det två avslutningshålen, 17 med ett blint utslag, och 18 med ett blint inspel. Inga stora invändningar, men lite synd på en annars näst intill perfekt layout.

Golf de Mogador - North Course

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 750 dhs, Helg: 750 dhs
Karaktär Parkbana
Spelklar 2009
Ritad av Gary Player
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Vit (Herr)
72
6608
Gul (Herr)
72
6068
Blå (Dam)
72
5519
Röd (Dam)
72
4760

Greenfees och specialerbjudanden

Caddies 100 dhs. Golfbil 350 dhs.

Golf de Mogador - South Course

Banan var fortfarande under utbyggnad när vi besökte hösten 2009. Men den ryktas bli ännu vassare än North Course, högre belägen med ännu finare vyer.

Golf de Mogador - South Course

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 70 euro in 2010, Helg: 70 euro in 2010
Karaktär Parkbana
Spelklar 2010
Ritad av Gary Player

Betyg för Golf de Mogador

Har du spelat banan? Sätt ditt eget betyg på Golf de Mogador.

Expertbetyg - 1 recension
Kvalitet: 16.0
Design och strategi: 13.0
Routing och bansträckning: 13.0
Klubbhus och faciliteter: 7.0
Atmosfär och tradition: 4.0
Estetik och upplevelse: 15.0
Totalpoäng: 68.0 av 100  (1 betyg)

Hitta till Golf de Mogador

3 km söder om Essaouira.

Karta och satellitbild
Expertbetyg

Golf de Mogador:

68.0

av 100 (1 betyg)


Medlemsbetyg

Sätt betyg på Golf de Mogador


Service på Golf de Mogador

Övningsgreen •  Övningsområde •  Caddies •  Driving Range •  Golfbilar •  Golfvagnar •  Hotell •  Lektioner •  Pro Shop •  Restaurang •  Swimmingpool • 


Rekommendera artikeln

del.icio.us Favicon Digg Favicon Facebook Favicon LinkedIn Favicon