Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Lissabons eget Wentworth

Aroeira Golf Club

Aroeira Golf Club.
Aroeira Golf Club. [Foto: Gösta Elmquist]

Typiskt engelskt. Eller snarare typiskt Wentworth. Så säger engelsmännen om Aroeira, bara 20 minuters bilfärd söder om Lissabon. Så mycket bättre betyg kan en skogsbana knappast få.

Aroeira Golf Club
Antal hål 36
Adress Herdade da Aroeira ,  2820-567  Charneca da Caparica,  Portugal
Hemsida www.aroeira.com/en/gol_clube.php
Email golf.reservas@aroeira.com
Telefon Reception +351 212 979 110
Telefon Restaurang +351 212 979 120/1

Omdömet är inte så märkligt med tanke på att det var den engelske arkitekten Frank Pennink som ritade banan 1973. Jag kan tänka mig hur han gick genom det täta vegetationen där vatten strömmade fram i bäckar och tallskogen stod tät. ”Precis som Wentworth!” for säkert genom hans huvud och så satte han i gång att rita.

Jag TROR att det gick till så. I alla fall blev resultatet så snarlikt den anrika engelska banan att Aroeira i den engelska pressen kom att kallas för Wentworth of Lissbon.

Duktig lillebror

Det var 1973. I dag har Aroeira fått ytterligare en bana, Aroeira II heter den för enkelhetens skull. Donald Steel ritade banan som invigdes år 2000 och om II:an är bara att säga att den gott fyller upp kvalitetskraven för att få vara lillebror till Aroeira I.

Aroeira ligger på halvön Setubal sydväst om Lissabon. Här råder ett tempererat mikroklimat som får växtligheten att fullständigt frusta av välmående. Skogen står tät och blomsterprakten doftar. Ja skogen står tät, väldigt tät. Så tät att det knappt är en god idé att leta efter bollen om man mot förmodan får till en rejäl slice. Eller för den delen en lika rejäl hook.

Däremot kan jag tänka mig att golfbanans grannar, de som bor i de fashionabla miljonvillorna några tiotal meter på andra sidan trädbarriären, kan hålla sig för skratt när bollar splashar ner i de nyrensade poolerna. För ALLA har pool. Och INGEN tycks bry sig om att det ligger en golfbana några tiotal meter från solstolarna.

Så budskapet är alltså: Håll dig på banan och du får uppleva en fantastisk golfrunda, oavsett om du väljer Aroeira I eller II.

Inga bunkrar på fairway

Trots att Aroeira I faktiskt är omkring 40 år så står sig bansträckning och omgivningarna med tallskog väldigt bra än i dag. Varje hål har sin speciella design och utmaning och alla hål är åtskiljda av skogsbarriärer och i total avsaknad av fairwaybunkrar. Vilket inte innebär att det är en lättbana. Här har spelats spanska mästerskap och det lär bli fler stortävlingar framöver om banornas klass inte försämras.

Klubbhus utan torn och spiror

Om banorna är förstklassiga så kan man vid första anblicken få uppfattningen att klubbhuset egentligen är en jättelik barack för banans maskinpark. Så är det dock inte. Öppna dörren och du möts av en utmärkt restaurang med en fräsch lunchbuffé till ett rimligt pris eller byt om i de varma och intima träpanelade omklädningsrummen. Detta är ett klubbhus som inte gör anspråk på att kallas för varken slott eller palats. Men golfbanorna – där är det inte många som kan konkurrera ens i det bortskämda golfparadiset runt Lissabon.

Aroeiras golfbanor ligger i ett område som heter just Aroeira. Här finns ett 30-tal villor som är privatägda men som hyrs ut till golfbesökare. Området präglas också av ett litet centrum med restaurang, kafé, frisör och snabbköp. Det finns också en större pool på området som är fri för hyresgästerna. En longstay på 29 nätter för två personer kostar omkring 20 000 SEK.

Banor

Aroeira Golf Course har två banor – Aroeira I och Aroeira II. Ettan ritades av engelsmannen Frank Penning och stod klar 1973 medan tvåan ritades av Donald Steel och var klar år 2000.

Området präglas av tallskog och ett besök vid sidan av fairway bör undvikas. Oftast hittar du inte bollen. I bästa fall gäller det att slå en kort punsch tillbaka till fairway.

Båda banorna håller mycket hög klass och är värda en 20 minuters bilfärd från Lissabon.

Aroeira Golf Club - Aroeira I

Här ska det alltså vara en banbeskrivning av Aroeira I.

Aroeira Golf Club - Aroeira I

Antal hål 18
Karaktär Skogsbana
Spelklar 197
Ritad av Frank Pennink
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Vit (Herr)
72
6044
72.1/131
Gul (Herr)
72
5740
70.2/130
Blå (Dam)
72
5503
75.1/128
Röd (Dam)
72
5188
73.1/125

Aroeira Golf Club - Aroeira II

Här ska det finnas en banbeskrivning för Aroeira II.

Aroeira Golf Club - Aroeira II

Antal hål 18
Karaktär Skogsbana
Spelklar 2000
Ritad av Donald Steel
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Vit (Herr)
72
6367
74.1/141
Gul (Herr)
72
5903
71.6/136
Blå (Dam)
72
5339
74.3/134
Röd (Dam)
72
4605
70.8/127

Betyg för Aroeira Golf Club

Har du spelat banan? Sätt ditt eget betyg på Aroeira Golf Club.


Karta och satellitbild
Medlemsbetyg

Sätt betyg på Aroeira Golf Club


Service på Aroeira Golf Club


Rekommendera artikeln

del.icio.us Favicon Digg Favicon Facebook Favicon LinkedIn Favicon