Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Bästa banorna på Åland

Ålands GK

View of Kastelholm Castle from the 12th green at Alands GK
Utsikt över Kastelholms Slott från tolvans green på Slottsbanan. [Foto: Bo Sjösten]

Ålands GK är Ålands äldsta och även största golfklubb, med två fullängds artonhålsbanor.

Ålands GK
Antal hål 36
Adress Kastelholmsnäsvägen 22,  22520  Kastelholm,  Åland
Hemsida www.agk.aland.fi
Email info@golfclub.aland.fi
Telefon Reception +358-18-41500

Ålands GK är den största och finaste golfanläggningen på Åland. Banorna håller hög standard och är välskötta. Klubbhuset är välförsett och restaurangen erbjuder bra mat, både dagens och a la carte.

Av de två banorna är Slottsbanan den vackraste, men Kungsbanan den svåraste. Båda är klart spelvärda. Bäst är första nio på Kungsbanan, följt av sista nio på Slottsbanan.

Det är lätt att ta sig till Ålands GK från Stockholmstrakten. Både Eckerölinjen och Viking Line har bra båt-golf-hotellerbjudanden. Du kan åka från Stockholm och slå ut på första tee bara 4 timmar senare. Du hinner lätt med båda banorna på en tvådagarsresa.

Faciliteter

Allt du behöver finns tillgängligt på klubben. En välsorterad pro shop, en trevlig restaurang med inne- och uteservering, omklädningsrum med bastu (naturligtvis).

Greenfees och specialerbjudanden

Eckerölinjen har erbjudanden för ca 1300 kr där båtresa med bil, två greenfees, och hotellövernattning ingår. Viking Line har också bra golfpaket.

Banor

Ålands GK har två 18 hålsbanor.

Ålands GK - Slottsbanan

Slottsbanan är den första banan som byggdes på Ålands GK. Det är också den lite lättare banan.

Banan är en parkbana. Den inleds med ett lätt par 4, innan man kommer ner till vattnet, viken Slottssundet. Här öppnar sig banan med några hål längs vattnet. Mot slutet av första nio går banan upp i skogen. Nionde hålet går tillbaka ner mot klubbhuset.

Andra nio är kanske vad som gett banan sitt namn. Från elvan och framåt har man en magnifik utsikt över Kastelholms Slott och viken framför. Några lite längre hål går återigen längs vattnet. Hål 14 är ett trevligt par 4 som går upp mot klubbhuset, och man kunde tro att man var hemma. Men så är inte fallet, man vänder ut igen för ytterligare fyra hål. Här är kanske hål 15 det mest intressanta, med alternativa spelvägar beroende på handicap och risktagande. Tyvärr är avslutningshålet, ett par 4, lite väl lätt.

Banan är relativt lättspelad, men inte tråkig. Flera av hålen bjuder på utmaningar även för låghandicapparen. Det är definitivt den vackrare av de två banorna, och förmodligen den som är bäst att börja med.

Ålands GK - Slottsbanan

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 42 Euro, Helg: 52 Euro
Karaktär Parkbana
Spelklar 1983/1988
Ritad av Jan Sederholm
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Gul (Herr)
71
5575
70.6/131
Röd (Dam)
71
4800
65.6/122

Ålands GK - Kungsbanan

Kungsbanan är den nyare och lite svårare banan på Ålands GK. Den är mestadels en skogsbana, men några av hålen går mer i parkstil.

Banan börjar med ett ganska tråkigt par 3 hål. Men sedan blir det snabbt vackrare när banan viker av in i skogen. Redan på hål 2 är utslaget högt, och utsikten vacker. En rad knepiga och intressanta hål följer, med hål 9 kanske det vackraste på banan. Vatten till vänster hela vägen fram till green, i olika nivåer med slussportar emellan.

Hål 11-12 är lite tråkiga på en åker, men sedan bär det av upp i skogen igen. Bra hål, utom kanske hål 18, ett dogleg par 4 där utslaget spelas med så lite som en järnsjua, och inspelet sedan blir långt.

Efter hål 10 finns en lite självservering med kaffe, dricka och bullar. Man kommer aldrig förbi klubbhuset under golfrundan.

En svag inledning och en svag avslutning, men många mycket fina hål däremellan. De första nio hålen är de bästa, och bör inte missas om du besöker Ålands GK.

Ålands GK - Kungsbanan

Antal hål 18
Greenfee Vardagar: 42 Euro, Helg: 52 Euro
Karaktär Skogsbana
Ritad av Jan Sederholm
Tee
Par
Längd
CR/Slope
Gul (Herr)
72
5600
76.2/142
Röd (Dam)
72
4870
70.1/129

Betyg för Ålands GK

Har du spelat banan? Sätt ditt eget betyg på Ålands GK.


Hitta till Ålands GK

Från Mariehamn tar du väg 2 mot Godby och Kastelholm. Det tar ca 20 minuter med bil. Från Eckerö kör du väg ett halvvägs till Mariehamn, sedan mot Godby.

Karta och satellitbild
Expertbetyg

Ålands GK - Slottsbanan:

60.0

av 100 (2 betyg)


Expertbetyg

Ålands GK - Kungsbanan:

58.3

av 100 (3 betyg)


Medlemsbetyg

Sätt betyg på Ålands GK


Service på Ålands GK

Övningsgreen •  Övningsområde •  Driving Range •  Golfbilar •  Golfvagnar •  Lektioner •  Pro Shop •  Restaurang • 


Rekommendera artikeln

del.icio.us Favicon Digg Favicon Facebook Favicon LinkedIn Favicon