Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Var inte dumdristig så ordnar det sig

Våga resa – våga spela

Senast ändrad 16 April 2013

Våga resa, våga satsa allt med drivern.
Våga resa, våga satsa allt med drivern. [Foto: Bo Sjösten]

Medan den ekonomiska krisen drar fram som en slåttermaskin över land efter land har vi på Golfjournalen oförtrutet fortsatt jakten på bra golfbanor runt om i världen. Och märkligt nog – vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det.

Det här blir lite konstigt att skriva. Å ena sidan hånler det finansiella spöket mot både golfentusiaster och vanliga dödliga varhelst man kommer. Å andra sidan möter jag den ena superanläggningen efter den andra och många av dem är ganska så nybyggda. Varifrån kommer pengarna? Vem ska komma hit och spela golf? Kan man verkligen skriva om detta i dessa dagar?

Ja, jag tycker att man kan skriva om det. Och jag tycker att alla golfare som vill ha en extra kick i golfandet gärna kan åka till länder och platser där politiska oroligheter inte hör till ovanligheten. Det viktiga är att inte vara dumdristig.

Även om golfandet både av ekonomiska och miljömässiga skäl allt som oftast ifrågasätts så handlar det i lika hög grad om att ett stort antal människor får sitt dagliga bröd tack vare jobb för golfresorts runt om i världen.

Ett av de länder som jag av olika skäl undvikit under många år är Egypten. Det var med blandade känslor vi åkte dit i vintras för att testa golfbanor och bedöma om vi kan rekommendera golfbesök där. Jag menar, Tahrirtorget har man ju hört ganska mycket om. Och Mursi är en ledare som gjort stora delar av befolkningen besvikna efter revolutionen. Att plötsligt stå där i Kairo och fundera över bra golfbanor ger en bisarr känsla i maggropen. Återigen – är detta rätt att göra?

Och återigen – ja, visst är det rätt. Jorden slutar inte snurra även om ökensanden blåser hetare än på många år i detta fantastiska land. Vi for från norr till söder, från Kairo till Röda Havet och vidare upp genom Sinaiöknen mot israeliska gränsen. En del av de banor som vi testade var riktigt läckra smultronställen som i alla fall jag inte hade haft en aning om tidigare.

Men poängen, menar jag, är att vi såg och upplevde Egypten från det perspektiv som golfturister gör. Det är ett perspektiv som inrymmer både respekt för de människor som bor och arbetar där och respekt för detta lands historia, så överväldigande att det får Europa att blekna bort i en historisk halvskymning.

Turister, ja. Just nu är det inga turister som åker till Egypten. Nåja, inte särskilt många i alla fall om man jämför med hur det har varit. Två som trots allt gjorde det var en norsk kvinna och en israelisk man. Och DOM var dumdristiga. De åkte bil genom Sinai och stoppades av sex maskerade och beväpnade beduiner.  Vi åkte samma väg en dag tidigare men med guide och vakt.

Paret släpptes visserligen fyra-fem dagar senare men då var skadan redan skedd. Gisslantagningen var stor nyhet i många medier världen runt och på Facebook fick jag en kommentar från en god vän:

Du hade tur, Gösta!

Tur? Mja, man ska vara försiktig då man vistas på platser där det kan förekomma oroligheter och våld. Exempelvis vissa gator i Gamla Stan i Stockholm nattetid.

För så är det. I Gamla Stan kan man lätt bli rånad, misshandlad eller skjuten i knäskålarna. Brott mot personer inträffar praktiskt taget varje vecka. I Sinai kan man bli kidnappad. Detta händer någon eller några gånger om året och kostar oftast pengar i lösensumma för den egna staten.

Vad är värst?

Summan av kardemumman är att var inte rädd för att besöka politiskt oroliga platser. Men var inte dumdristig.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.