Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Ingen fysträning, ingen teknikövning

Nu är det förkylt

Senast ändrad 15 Mars 2010

Ola Tornberg, pro på Brollsta, skjuter pilbåge med järnsjuan.
Ola Tornberg, pro på Brollsta, skjuter pilbåge med järnsjuan. [Foto: Gösta Elmquist]

Nu är det förkylt. Bokstavligen. Efter 14 dagars hårdkörning med fysträning och teknik har en förkylning skickat mig i säng. Känner på mig att träningsprogrammet blir försenat med säkert två veckor.

Den gångna lördagen stod ett föredrag om golfteknik och ett corepass på schemat i Formtoppen Golf. Core kunde jag bara glömma men föredraget i golfteknik, som Ola Tornberg, pro på Brollsta, skulle hålla, ville jag inte missa.

Snörvlande kan jag nu berätta – sedan jag lyssnat på Ola – vilka problem både jag och alla andra medelgolfare har och hur mycket tid och kraft vi måste satsa för att LÖSA problemen.

En nybörjare behöver göra 2 000 repetitioner för att en viss rörelse ska sitta ordentligt.
Vi som redan är igång med golfen och vill ÄNDRA på en rörelse måste räkna med 5 000 repetitioner för att lyckas. Det kallar jag tuffa förutsättningar.

När Ola sedan med hjälp av en järnsjua beskrev hur en bågskytt skickar en pil mot målet med samma visualisering som en golfspelare (bågskytten visualiserar hur pilen går i en båge mot mitten av tavlan) så insåg jag att det trots allt finns vissa möjligheter för mig på golfbanan. Jag har nämligen varit bågskytt.

Den där speciella känslan när pilen söker sig genom luften precis som jag vill är lika häftig som att se golfbollen bara segla och segla exakt som jag beräknat. Några saker till tänker jag avslöja från Olas föredrag. Han menar att en videofilmning av svingen är absolut nödvändig. Det går inte att själv se vilka fel man gör. Videofilmen avslöjar obarmhärtigt varenda snedsteg från den utstakade banan.

Så till exempel kan man med kamerans hjälp se om huvud och höfter är stilla i baksvingen och att höfterna är det första som roterar i nedsvingen. Själv tränar Ola en halvtimme åt gången med hjälp av kameran och då handlar det inte om att ösa iväg bollar. Snarare att bara studera svingteknik med luftslag.

För utan bra teknik är det meningslöst med målträning. Och bra teknik kräver jättemycket träning. Det handlar om styrka och rörlighet menar Ola som också demonstrerade ett stillsamt och perfekt sätt att träna rörlighet.

Ola Tornberg, pro på Brollsta, demonstrerar ett stillsamt och perfekt sätt att träna rörlighet.
Ola Tornberg, pro på Brollsta, demonstrerar ett stillsamt och perfekt sätt att träna rörlighet.  [Foto: Gösta Elmquist]

Stå på ett ben, vrid ut det andra knäet och dra upp foten och tryck mot sidan av knäet. Ta stöd med en, just det, järnsjua och vrid det böjda benet framåt och därefter återigen åt sidan. Gång på gång. Utan att förlora balansen. Det kallas ”storkturns”. Förstås.

Nu återstår bara ett par dagar innan jag åker till Marocko och testar mina nyvunna kunskaper i enplanssving(!). Det är en annan grej som Ola lärde ut. Enplanssving i stället för tvåplanssving. Det tar för mycket plats att förklara men kolla på Brollstas sajt, där Ola finns, så får du veta mer, brollstagolf.se.

Skickar med ytterligare några visdomsord från Ola. Det talas ofta om att golfsvingen har stora likheter med ett baseballslag. Fel, fel, fel. Baseball har inget med detta göra. Tänk i stället på hur du kastar smörgås med en sten ut över sjön. Snitsen i handleden, den böjda kroppen, kraften som hämtas från höfterna. SÅ ska en bra sving gå till.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.