Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Mental träning ska lära mig spela

Dalai lama-golf

Senast ändrad 15 April 2010

Dalai Lama tänker positiva tankar inför nästa slag.
Dalai Lama tänker positiva tankar inför nästa slag. [Foto: Luca Galuzzi]

Det finns hathål och det finns favorithål. Alltså hål som inte är konstigare än andra men där alltid, alltid mina slag antingen går käpprätt åt skogen eller sitter som smäck. Nu vet jag vad det beror på. Jag spelar inte Dalai lama-golf.

Jag lärde mig begreppet i lördags. Vi hade samlats i Friskis&Svettis Formtoppen Golf i Lindhagen i Stockholm för att lära oss mental träning. Snödrivorna var fortfarande meterhöga utanför fönstret, temperaturen på fem minus men inne i F&S var humöret som vanligt på topp.

Det var då Dalai lama gjorde sin entré.

Inte bokstavligen men i form av Ola Tornberg, pron som jag numer skriver om i praktiskt taget varenda blogginlägg. Ola talade om att rutiner ger trygghet, att kroppen behöver känna igen sig. Och så talade han om negativa och positiva tankar. Och om Dalai lama.

”Det är icke dömande-golf. Man får inte säga eller tänka något negativt”, sade Ola.

Men det gör jag. Varje gång jag kommer till mardrömshålen där jag på förhand vet att allt kommer att gå åt h-vete tänker jag negativa tankar. Det kan exempelvis hända när jag tittar på den uppeggade bollen och tänker ”vi ses på green”. Och så kan jag inte låta bli att lägga till ”bolljävel”.

Det är negativa tankar
, sådana som Dalai lama aldrig skulle tillåta sig.

Eller om jag kommer till ett par 3-hål, skyddat av blekgula, ruvande bunkrar. Då kan jag tänka att ”ojoj, BARA 120 meter till hålet. Lätt som en plätt”. Och så hörs det från de mörkaste delarna av mitt inre: ”Bara jag tar mig över den där jävla bunkern”. Och då gör jag inte det.

Sedan kan det vara tvärt om. Jag kan minnas de perfekta slagen på en par 4:a som lade bollen på green på två och putten som gav birdie. Varje gång jag kommer till hålet sitter drivern exakt och jag känner att nu, NU befinner jag mig i zooonen!

Det är i och för sig en zon som kan ta slut redan på nästa hål.

Men det finns ett sätt att bli som Dalai lama: Ge den inre ”caddien” sparken. Här är ett exempel på en taskig caddie: Varför är det sådan skillnad på provsvingen och en riktig sving? Jo, påverkan av den inre dialogen – där caddien är ena parten och jag den andra. Under provsvingen får jag härja fritt, svinga bekymmerslöst utan hänsyn till någon boll. Caddien är tyst.

När det blir allvar är läget annorlunda. Den inre caddien sitter strategiskt på axeln och säger förstås: ”Nu ska du träffa bollen. Sträck ut vänsterarmen, blicken på bollen, höj inte huvudet, svinga igenom, kroppstyngden över på vänsterfoten, vrid upp”.

Alltså, tänk om det i stället hade varit en livs levande caddie som stått på tee och sagt det här. Jösses, jag hade gjort som Elin – tagit järn-5:an och drämt i solglasögonen på caddien.

Så gör förstås inte Dalai lama. Ola Tornberg, som är en fridens man, ständigt med ett förlåtande leende, har nu även lärt mig att hantera svårigheterna. Jag ska alltid tänka på det bästa slag jag genomfört med varje klubba. Då återvänder hjärnan till det tillfället och den lyckokänsla som uppstod i det ögonblicket.

När jag kommer till Portugal om några dagar ska jag minnas det. Varje klubba blir en lyckoklubba. Hjälper inte det så tar jag till nästa knep. Det heter NVC, Nonviolent Communication. Ola har lärt mig även detta. I golfen innebär NVC att det viktigaste är behovet av mening och utveckling. Och det är trots allt att ha kul och få det ännu roligare.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.