Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

För mycket tänk och för lite feeling

Aldrig mer en pro

Senast ändrad 15 April 2010

Enplanssvingen ser ok ut så här långt.
Enplanssvingen ser ok ut så här långt. [Foto: Bo Sjösten]

Det är sista dagen i Agadir, Marocko. Solen har gått i moln och det återstår bara en timme innan bussen drar iväg till flygplatsen. Jag har fattat ett beslut: Aldrig mer besöka en pro.

Jag sitter vid poolen och funderar över vad som egentligen hänt den här vecka. Det första som slår mig är att jag fått lära mig ytterligare något väsentligt – satsa inte på att lära in ett nytt spelsätt bara några veckor innan du ger dig ut på vårens första runda. Det är förödande.

Efter en riktigt lyckad start i Friskis&Svettis Formtoppen Golf hade jag lärt känna Ola Tornberg, pro på Brollsta. Han gav massor av bra tips under den första föreläsningen och av bara farten anmälde jag mig till golflektioner för Ola. Han är specialist på enplanssvingen och jag ville lära mig den. Vi hann med två lektioner före min resa till Marocko.

Det sista Ola sade innan jag plockade ihop klubborna efter sista träningspasset i hallen i Ullna bara fyra dagar före avresan var:

–Bestäm dig för vad du tänker göra i Marocko – träna golf eller spela golf.

Men att åka till Marocko för att träna golf, nej, det var inte vad jag ville. Så jag tänkte SPELA golf.

Det blev inte riktigt så.

Den nya enplanssving som jag ägnat ett antal timmar åt tillsammans med Ola satt som ett tillrättavisande spöke på axeln vid varje utslag de första dagarna. Hur jag än försökte glömma svingen ville klubban annorlunda. Utslag och inspel blev ett mellanting mellan enplans- och tvåplanssvingar. Resultat: Katastrof.

Baksvingen kunde jag klara hjälpligt men att slå igenom och få kraft i slagen, nej. Jag försökte desperat hitta tillbaka till min gamla ”pålitliga” sving igen. Efter tre dagar och 57 hål började det lossna.

Situationen påminde starkt om något jag upplevt tre, fyra år tidigare. Jag hade fått chansen att träna för Henri Reis som annars ägnade mesta tiden åt Annika Sörenstam och ett antal andra proffs. Henri hade sin verksamhet på Karlstads GK innan han drog till Florida för att arbeta tillsammans med Annika på hennes nya akademi.

Jag kom till Henri i september det året. Bilade från Stockholm till Karlstad och undrade vad Henri Reis skulle tycka om att försöka lära en 20-handikappare hur ett riktigt golfslag genomförs. Jag hade spelat golf i kanske fem år och kände att jag i god fart var på väg neråt i handicapsystemet. Jag var sugen på att lära mer. Men ändå – Henri Reis?! Vi talar världsklass.

Henri ägnade två dagar åt att få bort all galenskap jag lyckades uppvisa på rangen. Sedan skickade han hem mig med en fullklottrad anteckningsbok och jag lovade att fortsätta träna hela vintern för en pro i Stockholm som Henri jobbat med. Jag visste knappt längre vad som var bak och fram på klubban.

Nästa vår var jag tillbaka
i Karlstad för ”examen”. Henri var nöjd över vad han såg. Sade han i alla fall. Så började han slipa på några detaljer, som han uttryckte det.

Resultatet blev att den sommaren kunde jag knappt håla ut en enda gång. All uppmärksamhet låg på att göra som Henri sagt att jag skulle göra. I augusti satt slagen igen. Ny examen hos Henri i september. Samma visa igen – rätta till några detaljer och hem och träna. Katastrofspel på nytt. Tillbaka till Henri. Fila på detaljerna. Katastrofspel.

Sedan flyttade Henri till Florida och jag kunde i lugn och ro återgå till mitt föga utvecklande skyfflande på banan.

Nu sitter jag här vid poolen i Agadir och lovar mig själv att aldrig mer lyssna på en pro. Fast det är klart jag kommer att göra. Hur ska jag annars kunna kvala in på seniortouren?

Nästa vecka är det dags för en ny omgång i Formtoppen Golf. Jag slipar på formen, tränar smidighet och styrka och planerar för nästa resa. Om en vecka är det dags för Portugal och tre banor i Algarveområdet. Då ska svingen sitta …

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist's photo

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.