Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Golf med Hurtigruten i Nordnorge

Världens nordligaste golfbanor

Senast ändrad 01 December 2009

Golfbanan i Tromsö är omgiven av höga fjäll.
Golfbanan i Tromsö är omgiven av höga fjäll. [Foto: Bo Sjösten]

NARVIK. ”Första hålet har valts till Norges vackraste öppningshål”, skryter vår norske golfpartner Johnny Bolle. Fast Nordmän skryter inte, påpekar han. ”Men vi kanske påverkade omröstningen en smula när vi uppmanade alla våra medlemmar att rösta”.

Men visst är det vackert. Underbart vackert.

Vi är på Skjomen Golfpark, strax utanför Narvik, en vacker höstdag i slutet på september. Det är svårt att föreställa sig att vi är en bra bit norr om polcirkeln, längre norrut än Kiruna. Solen skiner och temperaturen ligger kring +10 grader, ännu varmare i solen. Långkalsongerna var definitivt en miss. Det visar sig att Skjomenfjorden har ett eget mikroklimat, och att temperaturen ofta är ett par grader varmare än i Narvik. Och Narvik i sin tur har ett milt klimat pga Golfströmmen. Inte alls likt Kiruna med andra ord. Klimatet är så fördelaktigt att Skjomenbanan de flesta år öppnar för spel redan den 1:a maj, trots att det är världens nordligaste 18-hålsbana.

Johnny Bolle är instruktör på Skjomenbanan, och ska spela med oss svenskar idag. Efter en kort föreläsning om farorna som lurar på ”Norges vackraste öppningshål” slår han en perfekt drive som ser ut att segla ända till Riksgränsen, som man ser i bakgrunden.

Skjomen Golfpark ligger i en dalgång längs Lakseelva, omgiven på båda sidor av snöklädda fjäll. Vi jobbar oss så sakteliga fram till hål 5, där utsikten över golfbanan är alldeles magnifik. Fast det som dominerar utsikten från tee för oss medelhandicappare är Almåslagunen, sjön som ligger nedanför och separerar oss från fairway och säkerhet. Men allt går vägen, ännu en bogey. Johnny noterar försiktigt att han har en knapp ledning.

På hål 10 (Sauhølla), ett kort par 3, ligger greenen ute i Lakseelva. Efter att ha hålat ut får vi en utmaning av Johnny: Slå ut över älven, och träffa den lodräta granitväggen ovanför trädtopparna på andra sidan. Det visar sig vara svårare än det förefaller. Ingen lyckas.

Vinden blir alltmer en faktor. Det är nästan helt stilla på banan i skydd av tallskogen, men 10 meter upp blåser en stadig vind genom dalgången som komplicerar inspelen. Man luras ibland att hålla bollen lågt och slå mellan de glesa tallstammarna. Något som alltid straffar sig.

På hål 15, ett par 4 dogleg vänster, får jag ett tips av Johnny: Det går bra att slå över skogen för att göra hålet lite kortare. Han underlåter att nämna att jag behöver en drive på 250 m. Jag fastnar i trädtopparna. Johnnys ledning ökar en smula.

De sista hålen spelas längs älven. Två kniviga hål med mycket vatten i spel, något som vi svenskar bittert får erfara. Johnny klarar sig mirakulöst, trots några trädträffar, och när vi hålat ut på 18:e summerar han scoren.

Johnny sträcker upp händerna i luften med ett stort leende. Nu först inser vi något tröga svenskar att det hela tiden varit frågan om en landskamp.

Vidare mot ”Nordens Paris”

Efter god middag och övernattning i Harstad beger vi oss vidare med Hurtigruten mot Tromsö. M/S Kong Harald avgår kl 0800 från Harstad, och vi hinner med en konferens följd av en god lunch innan vi anländer till Tromsö på eftermiddagen.

Tromsö är Norges åttonde största stad, 400 km norr om polcirkeln. Tromsö ligger som namnet antyder på en ö, Tromsøya, förbunden med fastlandet via en magnifik bro. Här är det lite kallare än Narvik, och betydligt snörikare, men fortfarande inte i närheten av Kiruna. På sommarhalvåret har man midnattssol från 21 maj till 21 juli, och riktigt mörkt blir det aldrig från slutet av april till mitten på augusti. På vintern å andra sidan ser man inte solen på två månader under ”mörkertiden”, men totalt svart är det inte utan ett vackert, ofta blåaktigt ljus syns på dagen, och på natten ser man ofta norrsken.

Tromsö är en universitetsstad, och har en nattliv därefter. Stadens barer, pubar, och nattklubbar kan tillsammans ta emot mer än 20,000 gäster, vilket innebär att en tredjedel av Tromsös befolkning kan vara ute och festa samtidigt.

Tromsö har ett antal ”världens nordligaste” – universitet, planetarium, akvarium, botanisk trädgård, moské, och så våra specialintressen – bryggeri och golfbana.

L.Macks Ølbryggeri

Macks Bryggeri firade år 2002 sitt 125-årjubileum. Grundat av Ludwig Markus Mack, en tyskättling, har bryggeriet vuxit till Tromsös största industri.

Macks producerar idag 16 olika ölsorter. Av de ursprungliga ölsorterna finns fortfarande Mack Pilsner, Bayerøl, Bokøl, och Vørterøl kvar. Idag har man adderat ett mikrobryggeri.

År 1928 öppnades man Ølhallen i anslutning till bryggeriet. Ølhallen blev snart en samlingsplats fiskare, valfångare, bönder och stadsbor – på den tiden helt fri från besvärliga fruar och flickvänner. Ølhallen blev med tiden också en av Tromsös mest populära turistattraktioner, numera även öppen för kvinnor. Ett måste för öl-älskare.

Från Ølhallen utgår också rundturer av bryggeriet kl 13, måndag till torsdag. Ølhallen själv stänger redan kl 17, men det finns som tidigare nämnt gott om barer att gå vidare till. En värd att nämna är skybaren på SAS Radisson hotell, med en magnifik utsikt över Tromsö och fastlandet. Och den som älskar kött ska definitivt inte missa Big Horn Steak House – förmodligen världens bästa Steak House norr om polcirkeln, bra nog för att mäta sig med många restauranger i Texas.

Andra sevärdheter

På fastlandet mitt emot Tromsö ligger Tromsös kanske mest kända landmärke: Ishavskatedralen, en 60-talskyrka med en mycket distinkt design. Kyrkan kallas ibland ”Norges operahus”, med anspelning på operahuset i Sydney (i sin tur designat av en annan nordbo, dansken Jørn Utzon). Insidan på Ishavskatedralen är inte lika sevärd, kanske är det bäst att suga på exteriören.

Världens nordligaste akvarium, Polaria, är också värt ett besök. Upplägget är utbildning, i första hand med barn i åtanke. Det finns många utställningar med fokus på polarområden, en panoramabiograf, och naturligtvis akvarium med lokalt undervattensliv. I mitten finns en öppen pool med tränade sälar, med glasgångar under poolen så att man kan komma nära sälarna. Byggnaden som inhyser Polaria är sevärd i sig. Den ser ut som ett antal rasade dominobrickor – definitivt inte en byggnadsstil som skulle slå i San Francisco!

Världens nordligaste golfbana

Ca 45 minuter från Tromsö stad finner man Tromsö Golfklubb, världens nordligaste 18-hålsbana. Men vänta – var inte Skjomen världens nordligaste? Jo, tills Tromsö öppnade, i augusti 2002. Skyltarna sitter fortfarande kvar på Skjomen Golfpark. [Ni som spelade på Skjomen före 2002 – har ni spelat på ”världens nordligaste golfklubb”? Kanske en fråga för Guinness Book of World Records.]

Upplevelsen på Tromsö Golfklubb är mycket olik den på Skjomen. Här är klimatet annorlunda, kallare, mer öppet för vind. Tromsö öppnar i regel inte golfbanan förrän i slutet på juni. Men utsikten är lika magnifik. Höga fjäll (Lyngens Alper) kantar banan på tre sidor, och på den fjärde ser man ner över en fjord. En bana definitivt värd att spela för naturälskaren.

Själva banan är ganska flack. Det är först framåt de sista hålen som landskapet blir mer kuperat. Banan är trädbevuxen, men träden är inte så höga, så banan blir något mellanting mellan en parkbana och en skogsbana. Ruffen består mestadels av ljung och lingonris, så bollarna är relativt lätta att hitta, men lägena kan vara svåra. Greenerna var ganska långhåriga och svårputtade när vi spelade i slutet på september.

Även här har man naturligtvis midnattssol, fram till slutet på juli. Vill man spela under midnattssol innan 18-hålsbanan öppnar finns det även en 9-hålsbana med konstgräsgreener.

Den som inte vill spela golf kan fiska. Älven som slingrar sig intill banan är rik på lax. Man kan även ta sig med båt från Tromsö till färjelägret i Breivikeidet, 3 km från golfbanan.

Fler banor att spela

För den som har lite mer tid kan vi föreslå en resa som inkluderar världens fyra nordligaste banor. Börja på den svenska sidan med Björkliden GK. Fortsätt landvägen till Narvik och spela på Skjomen Golfpark. Vidare till Harstad, där det finns en utmärkt 9-hålsbana, Harstad GK. Från Harstad ta Hurtigruten till Tromsö och spela Tromsö GK. Det går utmärkt att ta med sig bilen på Hurtigruten om man så önskar.

Hurtigruten har färdiga golf- och konferenspaket, men det går också bra att få ett skräddarsytt program om man så vill. Kontakta Hurtigruten för alla detaljer.

Bo Sjösten

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Bo Sjösten - Medelgolfare. Lite av en tekniknörd. Gillar att resa. Min golfambition sattes lite indirekt av pron på hemmaklubben. ”Det gäller att inte se ut som en påse nötter” sa han. Det var bara han och jag närvarande…. Jag jobbar på saken.

Bo Sjösten's photo

Bo Sjösten har skrivit 809 inlägg.