Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Skottland och golf är (nästan) synonymer

St. Andrews – Golfens hem

Senast ändrad 13 Juni 2010

Swincan Bridge på Old Course.
Swincan Bridge på Old Course. [Foto: St Andrews Links Trust]

Det var här det började. Det var här det utvecklades. Det var härifrån spelet exporterades till andra delar av världen.

Idag spelas golf i så gott som alla världens länder, med USA som den dominanta stormakten vad gäller antalet banor, antal spelare, och golf som kommersiell produkt. Men Skottland är och förblir traditionsbäraren, landet varifrån regelverket styrs. Här är spelet, dess regler och anda i det närmaste heligt.

Åker man till Skottland för att spela golf (det finns faktiskt andra anledningar också), så gör man det med vördnad. Speciellt om man åker till golfens vagga – St. Andrews. Och det rekommenderar jag till alla som har möjlighet.

St. Andrews – Golfens vagga

De flesta golfentusiaster har ett förhållande med St. Andrews på grund av The Old Course. Men Old Course är långt ifrån den enda golfbanan där. Det finns faktiskt hela 11 banor som mer eller mindre omger staden. I den här artikeln kommer jag att fokusera på de 7 banor som drivs av St. Andrews Links Trust, och som ligger i omedelbar anslutning till staden St. Andrews.

St. Andrews Links Trust är en organisation där ”enjoying golf is taken seriously”. Trusten är tillsatt av de lokala myndigheterna för att se till att golftraditionen underhålls, och för att styra driften av de 7 banor som ligger innanför stadsgränsen. Dessa inkluderar Old Course, New Course, Jubilee, Eden, Strathyrum, Balgove och den senaste, Castle Course, som ligger omedelbart söder om staden. Banan öppnade i juni 2008, och allt tyder på att den kommer att utvecklas till en toppbana.

Dessa banor, med undantag av Castle Course, ligger samlade kring Old Course, och de är alla typiska linksbanor men varierar i svårighetsgrad och inte minst greenfees.

Så ingen golfspelare, oavsätt färdighet eller plånbok, behöver ta en omväg runt St. Andrews på grund av alla rykten om det är svårt att få en starttid, att banorna är oproportionellt dyra, övervärderade, och så vidare. Här finns många toppbanor att välja mellan, banor som passar alla, oavsett budget.

Läge

De flesta tror att Old Course ligger vid havet eftersom den är utformat som en seasidebana. Men banan har faktiskt två andra banor mellan sig och havet, och så har det varit ”i alla tider”.

Banan som ligger närmast havet är Jubilee, med 18 hål i bästa linkstradition. Det anlades där för över 100 år sedan, men blev ombyggd en del år 1989 med hjälp av den välkände golfarkitekten Donald Steel. Den är den längsta banan i trakten med sina 6742 yards, har smala fairways, upphöjda utslagsplatser, och när det blåser på är den nog den svåraste av alla närliggande banor.

Banan innanför Jubilee är New Course.

 

Första hålet på New Course.
Första hålet på New Course. [Foto: St Andrews Links Trust]

New Course invigdes år 1895 och är en bana som många hävdar skulle ha varit betydligt högre värderad om den inte legat bokstavligt talat i skuggan av Old Course. Detta till trots räknas den ofta till en av de 100 bästa linksbanorna i världen, och är ett fullvärdigt (och väsentligt billigare) alternativ till sin mer kända granne.

Old Course behöver inte diskuteras vidare. Med anor ända till 1400-talet räcker det med att nämna namnet för att inge respekt och ära.

Det lite märkliga är att samtidigt som lite eller inget gjorts åt banan efter det att Alistair MacKenzie gjorde om den en smula på 1930-talet, anses den fortfarande vara en fullvärdig och konkurrenskraftig bana i alla avseenden. Låt det dock vara sagt att alla är inte lika begeistrade av banan, men jag skulle gärna vilja möta den som inte ville spela banan åtminstone en gång i livet. Och det är enklare att få en starttid än de flesta verkar tro, även om man måste delta i nästa dags ”lottning” för att få en chans. Men dyker man upp vid startkuren, har lite tålamod, och är redo att gå ut med kort varsel, så finns det möjlighet att komma ut även om du dragit en nitlott.

Med ett allt större utbud av golfbanor i området förväntas det med tiden bli lättare och lättare att komma ut på banan, och (kan vi hoppas) mer överkomligt. £130 är mycket pengare för de flesta av oss.

Eden Course ligger i norra änden av Old Course och har nästan 100-åriga anor. Banan har 18 hål, är kortare och anses spelmässigt lättare än sina grannar. Banan blev upprustad en smula under 1989/90, samtidigt med några av dess grannar.

Stathtyrum Course är också en 18-hålsbana som ligger intill Eden Course. Designad av tidigare nämnda Donald Steel och färdig 1993, var det den första nya golfbana som öppnades i St Andrews på över 80 år. Banan är självfallet designad i bästa linkstradition, men är ändå lämpad för spelare med bunkerskräck. Bara 15 bunkrar på hela banan, fast alla naturligtvis mycket strategiskt placerade. Banan är relativt kort och passar därför bra för höghandicappare.

Balgove Course är en helt ok pay and play 9-håls kortbana avsedd för familjer med barn som vill spela golf på St Andrews, medan pappa är i krokarna vid första tee på Old Course, väntande på att få förverkliga sin dröm att spela Old Course.

Hål 6 på Castle Course.
Hål 6 på Castle Course. [Foto: St Andrews Links Trust]

Castle Course öppnade sommaren 2008 som den sjunde banan tillhörande St. Andrews Links Trust. Banan ligger precis intill staden på sydsidan, med en vacker utsikt över staden och bukten utanför. Tyvärr hade jag inte möjlighet att spela banan, men efter att ha inspekterat den törs jag påstå att detta blir en värdig utmanare till de andra fantastiska banorna i området, som Old Course och de välkända Kings Barns och Carnoustie.

Banan är designad av den unge skotten David McLay Kidd som är ansvarig för flera välkända golfbanor i USA, inte minst Brandon Dunes i Oregon som är erkänd som en av det bästa banor som konstruerats på senare år. Castle Course är hans första golfbaneprojekt i Skottland och ingen behöver tvivla på att han har lagt all sin prestige i skapandet av ett monument, denna gång i sitt hemland, och detta mitt i golfens vagga.

Greenfeepriser (2008)

Högsäsong är från mitten av april till slutet på september. Alla priser i £ sterling.

Bana         hög (låg)-säsong
Old Course   130 (64)
New Course 65   (32)
Jubilee       65   (32)
Eden         40   (20)
Strathyrum   25   (12)
Balgove     12   (8)
Castle       120 (Stängd)

Det är också möjligt att köpa 3 och 7 dagarspass för spel på alla banorna (förutom Old Course) för £ 145 (70) respektive 290 (140).

Alla detaljer hittar du på St. Andrews webbsida.

Boende

I St Andrews du kan bo på det prestigefyllda femstjärniga Old Course Hotel som ligger nästan vid mitten av det 17:e hålet på Old Course. Hotellet erbjuder, dock inga fördelar för spel på annat än Duke’s Course, som jag återkommer till nästa resa.

Eller så kan du bo på fyrstjärniga hotell som Rusacks s eller St Andrews Golf Hotel, beläget vid 18:e green på Old Course. Det finns även en myriad av trestjärniga hotell och enklare Bed and Breakfast-alternativ. Camping är också möjligt.

Här kan du boka alla hotell till bästa pris.

Närmaste flygplats med direktflyg från Sverige är Edinburgh. Här hittar du lågprisflyg till Storbritannien.

Skottarna har ett smittsamt gott humör och en genuin gästfrihet som gör alla besök till golfens hemland ett nöje.

Ha en trevlig resa.

Louis Rören

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.