Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Lågkonjunkturen står som spön i backen, men ...

... Frösåker satsar för fullt

Senast ändrad 19 Juli 2010

Christer Ral
Frösåkers Christer Ral. [Foto: Gösta Elmquist]

När Christer Ral hoppade ned från traktorn efter att ha tagit in den sista skörden 1989, hängde lågkonjunkturen som ett åskmoln över åkrarna. Han var säker på en sak – familjegården behövde en ny intäkt.

- Jag anlägger en golfbana, Frösåkers golfbana.

Nu, 21 år senare, när lågkonjunkturen grinar golf-Sverige i ansiktet, tar han nästa steg:

-Vi bygger ut.

Mycket vatten har flutit under broarna på Frösåker sedan starten. Lantmästaren Christer Ral blev golfdirektör, golfklubben blev en countryclub, Svenska touren och Teliatouren hittade till Frösåker med sina tävlingar. För nio år sedan utsågs Frösåker till Sveriges bästa golfbana av tidningen Aftonbladet. Det hade sånär blivit Scandinavian Masters också men konkurrensen var stenhård.

Nu har Bro Hof, några mil bort, lagt beslag på Masters-tävlingarna för de närmaste åren och Christer Ral riktar blickarna åt annat håll. Klubben har gått back ett antal miljoner de senaste åren så Christer har gjort en ny ekonomisk plan. Den innebär att han vid ett extra årsmöte i slutet av augusti återtar alla aktier i anläggningen och slimmar ekonomin.

–Vi satsar på att inreda hotellrum i den norra huslängan. Och kanske blir det en 9-hålsbana till.

Dessutom finns planer på en ridanläggning så att fler familjemedlemmar kan ägna sig åt sin hobby när man kommer till Frösåker, säger han.

Hustrun Charlotte inreder hotellrummen, yngsta dottern är kandidat till att ta hand om ridanläggningen och familjens två övriga döttrar skaffar sig erfarenhet i receptionen för eventuella framtida jobb i familjeföretaget.

–Vi säljer ut en del tomter till villabyggen så satsningarna kan finansieras. Lite som Kallfors har gjort, men inte alls i samma skala, säger Christer Ral.

Nej, någon rekreationsanläggning där golfen blir nummer två är det inte frågan om. För Christer är golfen huvudsaken men han ser att det behövs fler segment för att överleva när finanskriserna duggar tätt.

–Vi har till exempel grannar som satsat på en vikingaby där gäster får åka vikingabåt och baka vikingabröd. En annan granne satsar på ekologiska odlingar.

Det är så golfklubbarna kan överleva, menar Christer. I alla fall är det EN av de möjligheter som finns – alltså att hitta bra samarbetspartners och erbjuda ett heltäckande koncept för både familjer, företag och golfspelare med ovanligt stora plånböcker.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.