Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Golfen har kommit till norra Cypern

Hisnande vackra Korineum först

Senast ändrad 30 Augusti 2013

Hole 14 at Korineum with a tee shot over a ridge, followed by a dogleg left.
Hål 14 med utslag rakt över en bergskam och sedan kraftig dogleg vänster. [Foto: Claes Kemvall]

Korineums golfbana på norra Cypern är hisnande vacker. Mot söder ligger bergskedjan med det karaktäristiska Femfingerberget i fokus – ja, det ser faktiskt ut som om fingrar sträcker sig rakt upp i skyn långt över våra huvuden. På den norra sidan ligger Medelhavet och glittret från vattnet syns från nästan alla 18 hål.

Mot havet vänder sig också gräset på greenerna.  Och det mycket markant. I den riktningen behöver man knappt röra bollen för att den ska rulla flera meter – och ofta lite till, över foregreen och vidare in i gräset på andra sidan.  Åt andra hållet däremot gäller det att slå betydligt hårdare för att få bollen i rullning på det motsträviga gräset.

Gräset är det mest utmärkande för denna bana, och det som gör den svårspelad. PGAs klassificerare har klassat banan som den åttonde svåraste i Europa, enligt den golfvärd som tog hand om oss som reste med EastonGolf till Korineum Golf & Country Club. Han karaktäriserade för övrigt gräset som ”svinto” – och det är talande. När bollen hamnat utanför fairway gäller det att ta en ”längre” klubba än vanligt. Inte heller rullar bollarna som de brukar, det blir snudd på tvärstopp där bollen landar.

Banan är rolig att spela, faktiskt även för mig som har 35 i handikapp. Bara man inte väntar sig att göra sitt bästa resultat någonsin eller ens komma i närheten av sitt handikapp. Det faktum att banan inte är slopad gör det inte lättare att nå goda resultat på papperet. Att banan är svår ger alltså inga extra slag förutom handikappet.

Korineum G&CC är en 72 pars-bana. Men knappt ens de duktigaste spelarna under den vecka vi spelade där lyckades nå under 80 slag netto. Kravet på handikapp är för damer 36, för herrar 28. Banlängden är 5 646 meter från gul tee.

Banan är i bra skick, fairway är välklippta liksom greenerna. Buskarna vid sidan av banan slukar dock bollarna för dem som slår långt (och snett) och bunkrarna är fyllda av så pass hårt packad sand att slagen därifrån mer liknar slag på grusväg än traditionella bunkerslag.

Banan är designad och konstruerad av Peter Harradine och David Hemstock. Den sistnämnde har nydesignat och omdesignat runt 200 golfbanor världen över. Hans bana Amby Hills i Mumbai har utsetts till Indiens bästa och banan Flaxby i norra England kommer att husera Ryder Cup år 2022. Peter Harradine har bland annat ritat banorna i Zell am See, Sylt och Montreux.

Många utslag är hisnande, över raviner, utför böljande parkliknande fairways – eller som från hål 14 rakt utför en bergskam ner mot fairway till ett dogleg-vänster i 90 grader. Många av de sista nio hålen slingrar sig runt bergstoppar. Banan är krävande, inte bara för att gräset är motsträvigt utan också för alla extrema motlut. Men golfklubben har hela 38 golfbilar för uthyrning. Det är dock förbjudet att köra bilen annat än på de asfalterade vägarna som ringlar runt hela banan, så räkna med en del motion även om du hyr bil.

The elegant club house at Korineum G&CC had no other guests when we visited.
Det eleganta klubbhuset på Korineum G&CC hade inte många besökare då vi var där. [Foto: Claes Kemvall]

Klädkoden är traditionell på banan, med pikétröja påbjuden och jeansförbud. Klubbhuset är luxuöst med väl tilltagna ytor, som åtminstone den vecka i oktober vi var där gapade ganska tomma. Golfshopen är relativt välförsedd. Här finns också flera övningsfält och en stor driving ranch, liksom en Golf Academy – som också innefattar tre träningshål.

Det grönskar runt banan, trots att den ligger i ett torrt och kargt landskap.  Cypern har stor brist på vatten, här till den norra delen fraktas vattnet i båt från Turkiet. Men golfbanan bevattnas ändå av vatten från Medelhavet: golfklubben har en egen avsaltningsanläggning som tar bort tillräckligt mycket av saltet för att det speciella gräset – paspaluna - ska gro. Det gräset kräver 60 procent mindre vatten än normalt gräs för att växa och tål lite salt. Golfklubben har också konstruerat två sjöar med avsaltat vatten.

Korineum G&CC är den enda golfbanan på norra Cypern, den tidigare helt stängda turkiska delen. Banan invigdes 2007. Korineum Golf & Country Club är både en luxuös golfklubb, restaurang och femstjärnigt hotell med 40 rum. Här finns också en pool, ouppvärmd.

The pittoresque town of Kyrenium, 20 km from the golf course.
Pittoreska staden Kyrenium är närmaste stad, två mil från golfbanan. [Foto: Claes Kemvall]

Golfbanan ligger relativt långt från annan bebyggelse, två mil utanför en av Cyperns vackraste lilla städer, Kyrenium. Dit kör hotellets minibussar gratis fem gånger om dagen. Den som väljer att bo inne i staden kan ta bussen till golfbanan. Från staden går det sedan att ta taxi till sevärdheter som fortet S:t Hillarion, som tjänat som förebild till sagan om Snövit och som en period intogs av Rikard Lejonhjärta. Med bussen går det också att ta sig till stränder i närheten. Prisnivån i norra Cypern är ungefär som i Sverige.

Och även om gränsen mellan den grekiska och turkiska delen numera är öppen, är öppenheten i mycket en chimär. Det är nämligen bara grekerna som får korsa gränsen, inte de turkiska invånarna på den norra delen. Den turkiska delen av ön är inte internationellt erkänd, EU exempelvis anser att norra delen av Cypern är militärt ockuperad och att den rätteligen tillhör Republiken Cypern, det vill säga den grekiska delen. Men den norra delen är alltså nu öppen för golfturister.

Lalla Lindström

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Lalla Lindström - Är journalist med golf som ett av mina fritidsintressen. Är stolt över att äntligen lyckats nå 35 i handicap. Spelat på många svenska banor och ett fåtal utomlands.

Lalla Lindström's photo

Lalla Lindström har skrivit 1 inlägg.