Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Marockansk pärla längs atlantkusten

Essaouira - En behaglig upplevelse

Senast ändrad 01 Juni 2010

Foto: Bo Sjösten [Större bildspel]

Funderar du på att fly den svenska vintern? Essaouira är ett bra alternativ för den som vill bo utomlands en längre tid.

Essaouira är en liten kuststad längs Marockos atlantkust, ungefär två timmars bilväg norr om Agadir. Här är tempot lugnt och och vädret behagligt.

Klimatet i Essaouira är i det närmaste perfekt. Närheten till Atlanten gör att det inte blir speciellt kallt på vintern, och inte för varmt på sommaren. Staden skyddas av Iles Purpuraires, en gammal fängelseö i bukten mitt framför staden. Ön fungerar som vågbrytare, så stranden är skyddad från Atlantens dyningar. Bukten är så lugn och vinden så pålitlig att Essaouira blivit lite av ett paradis för vind- och kitesurfare.

Essaouira har varit bebyggt ända sen förhistoriska tider. Den var länge den viktigaste hamnen längs Marockos atlantkust, redan Kartago etablerade en handelsstation här. Essaouira var slutpunkten för många handelskaravaner som kom från det inre av Afrika, med varor ända från Timbuktu för vidare befordran till Europa.

Den nuvarande staden byggdes så sent som på 1700-talet. Det märks inte minst i Medinan, den gamla delen av staden. Här är det inte alls lika trångt och kaotiskt som i många äldre städer. Man promenerar på relativt breda gator, kantade av myller av butiker och hantverkare. Trots det stora utbudet av varor känns det ändå ganska lugnt. Oftast får man gå runt för sig själv och titta på varorna utan att bli utsatt för framfusiga försäljare.

Fiske är fortfarande en viktig näring i Essaouira. I hamnen hittar man allt från ett myller av småbåtar, alla blåmålade, till lite större fiskefartyg. Behöver jag nämna att Essaouira är lite av ett paradis för fiskälskare?

Essaouira har i modern tid blivit lite av en konst och musikstad. Man hittar små konstbutiker och gallerier överallt. På Woodstock-festivalen sjöng CS&N låten ”Marrakech Express”, men det är i själva verket Essaouira som brukar kallas ”Marockos Woodstock”. Redan på 60-talet blev staden berömd när Jimi Hendrix bodde här. Varje år i slutet på juni hålls musikfestivalen ”Gnaoua Festival of World Music”, med toppartister från hela världen. Festivalen attraherar nästan en halv miljon besökare varje år.

Direkt söder om Medinan ligger det moderna Essaouira. Här finner man en 3 km lång strand, med en fin strandpromenad och flera utmärkta restauranger (nämnde jag fisken?). På andra sidan gatan ligger en rad lyxhotell, blandat med lite enklare etablissemang.

Kombinationen av ett perfekt klimat, konst och musik, god mat, bra hotell, och ett moderat prisläge har bidragit till att göra Essaouira populär som övervintringsstad bland europeer. Samtidigt har staden ännu inte drabbats av massturism. Det går fortfarande att hitta ett pittoreskt hotell mitt inne i medinan till ett rimligt pris.

Essaouira är med på UNESCOs världsarvslista.

Golf i världsklass

Strax söder om staden ligger Golf de Mogador, en förstklassig golfanläggning med 36 hål. Banan är designad av Gary Player, och räknas bland de bästa, om inte den bästa, i Marocko. Från banan har man utsikt över Atlanten och staden Essaouira. Banan är utmanande för låghandicappare, utan att vara för svår för medelgolfaren. Den är definitivt tillräckligt varierad och spännande att spela många gånger under en golfresa eller en övervintring. I direkt anslutning till banan finns ett förstklassigt hotell.

Fler golfbanor finns inom räckhåll. Marrakech ligger ca 15 mil rakt öster om Essaouira, och en ny motorväg blev klar 2010. ”Bara en timme med bil” säger de lokala chaufförerna, men det ska man nog ta med en nypa salt. Räkna med två. I Marrakech finns ett antal förstklassiga golfbanor att utforska (bl.a. Amelkis).

Två timmar söderut längs kustvägen hittar man turiststaden Agadir. Här finns fem fina golfanläggningar (L’Ocean, Dunes, Golf du Soleil, etc), och fler under utbyggnad.

Totalt fler än femton fina golfbanor inom två timmar. Inga problem att hålla sig sysselsatt hela vintern.

Bo Sjösten

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Bo Sjösten - Medelgolfare. Lite av en tekniknörd. Gillar att resa. Min golfambition sattes lite indirekt av pron på hemmaklubben. ”Det gäller att inte se ut som en påse nötter” sa han. Det var bara han och jag närvarande…. Jag jobbar på saken.

Bo Sjösten's photo

Bo Sjösten har skrivit 809 inlägg.