Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Bara två år och redan klar för Solheim Cup

En mästarbana gör entré

Senast ändrad 22 September 2011

Foto: Bo Sjösten

Slottet Killeen Castle må vara urgammalt men det är bara två år sedan Killeen Castles mästerskapsbana släppte ut de första spelarna på tee. Mot den bakgrunden är det ganska stort att banan redan fått äran att ta emot Solheim Cup.

Det är Jack Nicklaus som designat mästerverket 35 minuter från Dublins flygplats och bara några få mil norr om den irländska huvudstaden. Kanske är det också därför som den amerikanske ”trollkonstnären” Dave Pelz beslutade att förlägga sin första utomamerikanska golfskola hit.
Dave Pelz har hjälpt många av världens främsta golfspelare till ett bättre spel, framför allt med deras puttning. Fråga exempelvis Phil Mickelson vad han anser om Pelz närmast magiska förmåga att korrigera och förbättra Phils spelförmåga.

Killeen Castle ligger strax utanför det lilla pittoreska Dunsany, en by som övervakas av Tarabergen och är precis så brittiskt lantligt som man kan se i tv-serier som exempelvis Hem till gården.
Här drog Jack Nicklaus upp ritningarna till en låååång mästerskapsbana, hela 7 700 yards, inbäddad i lummig grönska och med sekelgamla träd på nära håll, lätta att nå med en drive i motvind.

För vind finns det här. Och regn. Något som spelarna i årets Solheim Cup fick känna på redan första dagen de intog banan. Men kommer man till Killeen Castle – och för all del även övriga delar av Irland – i september så är regn och blåst det kanske mest förutsägbara av allt.

Det är alltså här som den tolfte upplagan av Solheim Cup nu avgörs. De senaste tre åren har USA tagit hem bucklan och därför finns det extra goda skäl för Europalaget att gå ut stenhårt och sätta amerikanskorna på plats. Kaxig måste man ju vara, särskilt som förhandstipsen och bookmakers pekar på USA-seger även denna gång. Men kanske kan den europeiska hemmaplanen ge Europalaget lite extra energi.

Solheim Cup är verket av en man och hans familj, Karsten Solheim och hans hustru Louise. De startade tillverkningen av PING i sitt företag Karsten Manufacturing Corporation 1990 och drog upp riktlinjerna för en cup mellan USA och Europa. Fortfarande är det familjen som bestämmer var tävlingarna ska förläggas. Några problem att hitta intresserade banor har man inte. Solheim Cup är i dag den mest prestigefyllda internationella lagtävlingen för damer.

För två år sedan spelades Solheim Cup på Rich Harvets Farms i Illinois, i år blir det alltså Killeen Castle och nästa gång, 2013, är tävlingen tillbaka i USA och tar plats på Colorado Golf Club i Parker, Colorado.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.