Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Bara någon timme från St Andrews finns …

… de mest fruktade, bästa, äldsta

Senast ändrad 07 September 2010

Championship course at Carnoustie Golf Links.
Championship course på Carnoustie Golf Links. [Foto: Carnoustie]

När man är i St Andrews och blickar ut mot havet ser man en prick i nordöstlig riktning. För att komma dit från St Andrews måste man ta bron över Firth-fjorden och via staden Dundee.

Kommunen som man då kommer till, Angus, är mest omtalad som ”Carnoustie Country”. Här finns det ett 30-tal golfbanor. Och inte vilka banor som helst. Här finns nämligen några av världens äldsta och inte minst en av världens erkänt bästa och fruktade golfbanor.

De flesta av dessa platser ligger en dryg timmes bilresa från Edinburghs flygplats och en dryg halvtimme från St Andrews.

Variationen på banor och bostäder är stor. Här kan du bo i små trevliga bed&breakfast och spela på till synes oansenliga hundra år gamla inlandsbanor eller kustnära linksbanor. Här kan du också bo på slottshotell eller värdshus typ Fawlty Towers och spela på parkbanor. Eller du kan bo luxuöst som på Carnoustie Golf Hotel och spela de tre banor som finns på denna flotta anläggning.

Carnoustie (Car-nasty som några kallar den) heter huvudbanan ständigt rankas som en av världens bästa banor dit golfspelare från hela världen vallfärdar. De flesta besökare går av banan efter en runda med skräckblandad förtjusning och en väldigt dålig score. Men ingen vill ha upplevelsen ogjord. En kollega har kallat banan för ”the definitive examination of championship golf anywhere in the galaxy”.  Andra säger att när det blåser ordentligt i Carnoustie så går det inte att spela på banan.

Ett gammalt monster

Banan kan framstå som ett monster därför att den är en av världens längsta mästerskapslinksbanor (700 yards/par 72) med respektingivande bunkrar som alla tycks ligga där med de stora käftarna redo att sluka din boll.

 

Championship course at Carnoustie Golf Links.
Championship course på Carnoustie Golf Links. [Foto: Carnoustie]

Här är det out of bounds på många ställen (bland annat på öppnings- och avslutningshålen), djupa och breda kanaler, varav Barry Burn på de tre sista hålen är den mest berömda. Många golfintresserade minns säkert Jean van de Velde när han förlorade The Open Championship 1999 just här. Han har heller inte lyckats komma vidare i karriären efter den upplevelsen.

Under mitt besök i april fick jag en bättre förståelse för hur detta kunde ske, alltså varför han tog det till synes vettlösa beslutet att försöka spela bollen från där den låg i vattnet. Vattenståndet i Barry Burn är nämligen påverkat av den utanförliggande sjöns flod och ebb. Då bollen hamnade i vattnet låg den först bara delvis under vatten. Innan Jean hade kontrollerat bollen och tagit sitt beslut, fått av sig strumpor och skor, rullat upp byxbenen, klättrat ner och tagit sin stans, så hade floden ökat vattenståndet så att hela bollen låg under vattnet utan att man egentligen såg HUR pass djupt den låg.

Nuvarande layouten ritades 1926 av James Braid, själv fem gånger Open Championvinnare (de tre avslutningshålen gjords om 1937). Men folk på orten hävdar att det har spelats golf på samma plats sedan 1500-talet.

Burnside ligger närheten av huvudbanan och uppfördes 1914. Den är kortare, 6028 yards/par 68, med bara ett par 5-hål och inte så dramatiska bunkrar. Och så är den betydligt lättare att spela. Men en del av hålen ligger parallellt med huvudbanan och har bitvis samma karaktär.

Buddon Links är också en del av samma anläggning. Banan är från 1979 men betydligt kortare, 540 yards/par 66.  Den är en utmärkt inspelsbana för linksgolf innan man ger sig på mästerskapsbanan.

Alla tre banorna är generellt sett öppna för gästspel.

http://www.carnoustiegolflinks.co.uk
.

Greenfeepriser

Greenfee för alla tre banorna 1.4-30.10 £145
Enbart mästerskapsbanan kostar £125 (nov-mars normalt halva priset)
Burnside £34
Buddon £29
Juniorer halva priset
Caddy £40 per runda

Monifieth är en annan mycket berömd och gammal bana som ligger alldeles i närheten av Carnousties banor.

Monifieth Medal Course är från 1643 och därmed bland världens tio äldsta golfbanor. Det är en parkbana men med tydlig linkskaraktär även om den ligger ett stycke in i landet. De sex första hålen går längs ett järnvägsspår (out of bounds) och banan är enligt min bedömning platt och ointressant, i alla fall vad gäller de första nio hålen.

De sista har lite bättre variation och några hål är riktigt bra. Det kanske mest intressanta med banan, förutom att det är så gammal, är att det längs artonde fairway ligger flera klubbhus på rad. De tillhör olika golfklubbar som alla har detta som sin hemmabana.

Gå till golfbutiken, som också ligger bland klubbhusen, för att lösa greenfee.

Banan har också en systerbana som ligger parallellt, Ashluddie. Jag har inte spelat banan men den lär vara ett bättre familjealternativ och förmodligen relativt enkel.

http://www.monifiethgolf.co.uk
.

Greenfeepriser

Greenfee på Medal Course är £49/59 vardag/helgdag
Juniorer £20
18 hål, 6655 yards/par 71
Ashluddie: £24/26

Panmure Golf Course anlades 1845 och ligger mellan Monifieth och kusten, omkring tre kilometer från Carnoustie. Banan används ofta som kvalificeringsbana inför The Open Championship och är en erkänt bra banan. Tyvärr hann jag inte spela den. Rapporter från kolleger tyder dock på att det är en fin spelupplevelse med farliga bunkrar och små, snabba greener plus ett härligt klubbhus.

http://www.panmuregolfclub.co.uk
.

Greenfeepriser

Greenfee varje dag £55/dag, dagsgreenfee £75

Montrose Links ligger lite längre norrut och vid havet. Det är en i mitt tycke trevlig linksbana vid fiskebyn Montrose. Banan är en av dem som har anor från 1500-talet. Årtalet 1562 finns i klubbens logo och medlemmarna hävdar att det är världens femte äldsta bana.

Precis som många andra äldre banor har klubben två banor, en som kallas Medal Course och en enklare som är ”vardagsbana”. Denna heter Broomfield och byggdes på 1920-talet. Flera golfklubbar har dessa banor som sina hemmabanor med egna klubbhus intill varandra.

Medal Course är en utpräglat gammal linksbana med flera hål som ligger på den sista och största sandbanken mot havet och är förstås starkt utsatta för väder och vind. Banan användes som kvalificeringsbana för Championship på Carnoustie både 1999 och 2007. Gör en runda här så har du fått dig en rejäl dos skotsk linksgolf.

Rakt in i Fawlty Towers

Jag avslutar den här turen till Skottland med ett besök på ett gammalt skotskt slott med tillhörande golfbanor. Det är inte så ovanligt i Skottland men detta slott gav en slags Fawlty Towers-upplevelse. En riktig bra sådan för övrigt, även om kocken Manuel tydligen dragit till Barcelona.

Slottet, Letham Grange, ser imponerande ut utifrån men interiören har för länge sedan tappat sin pompa och ståt. Slottets historia är intressant med familjedramer, konkurser, ägare från Östern och mysticism.

MEN, på egendomen ligger också två mycket bra golfbanor som gör att ett uppehåll på slottet är en glädje för golfälskare.

Letham Grange ligger en halvtimmes biltur från Carnoustie, lite inåt landet nära staden Arbroath. Så för golfspelare som reser runt i den här delen av Skottland och har fått nog av linksbanor och plågsam vind är detta ett ganska rimligt och positivt alternativ. De två parkbanorna Old Course och Glens i slottets enorma park har 18 hål vardera och är berömda för att vara bland de bästa parkbanorna på den här delen av kusten.

Banorna är behagligt kuperade och väldesignade. De ska enligt uppgift vara i bra skick under nästan hela året. Jag kunde bara spela Old Course men kan ändå varmt rekommendera ett besök. Även slottshotellet är mycket bra för den som vill ha trevligt och uppleva ett speciellt boende utan krav på lyx, perfekt service, bubbelbad och många tv-kanaler.

http://www.lethamgrange.co.uk
.
Greenfee vardag £40, dagsgreenfee £55
+ £5 på helgdagar

Ett golfbesök till Skottland är alltid en fin upplevelse. Men glöm inte regnkläder och extra skor.

 

Louis Rören

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.