Login | Bli medlem | Kontakt | Om Oss Golfjournalen - Reportage, golfresor, och golfguider till golfbanor i hela världen, samt golf nyheter och golf tester

Europas nya golfguide

Välkommen till Golfjournalen. Här hittar du bland annat:


Våga resa, våga satsa allt med drivern.

Våga resa – våga spela. Vi har hittat smultronställen där man minst kunnat ana det. Men törs man resa dit?


Norwegian Boeing 737

Väljer du att själv boka din golfresa gäller det att hålla alla bollar i luften så länge som möjligt. Men du kan få en egen personlig golfresa till ett bra pris. Vi guidar dig.


Lågpriskartan

Hitta billigt flyg till din golfdestinaton från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn eller Oslo med hjälp av vår interaktiva lågpriskarta.


 

Överraskade, omtumlade och helt underbart glada

”Nu är det över”

Senast ändrad 25 Juli 2011

Alexander Noren följer utslaget på sista hålet med ett leende på läpparna.
Alexander Noren följer utslaget på sista hålet med ett leende på läpparna. [Foto: Bo Sjösten]

Bollen låg uppeggad på 18:e tee. Alex Norén böjde lätt på knäna, järnklubban sköt fart och sista långskottet i Nordea Masters landade tryggt på fairway.

–Nu är det över, sade en lättad Alex till sin caddie Erik Frost.

Alexander Noréns ledning med elva slag inför sista dagens spel var och förblev ointaglig. Trots att Alex slutade dagens runda på +5 och Richard Finch gjorde en våldsam attack med en 69-runda.

I ärlighetens namn kändes fjärde dagen ganska avslagen. Saken var ju så att säga redan klar.

Dessutom var det något mer som fattades. Jag saknade helt enkelt storpubliken. Varför gapade den fantastiska velodromen vid 18:e hålet halvtom, varför var inte alla platser på läktarna fyllda?

Till den fjärde dagens spel kom 18 300 åskådare. Det var precis 2 000 fler än som kom till fredagens grundspel. Totalt tog sig 58 300 personer till Bro Hof Slott för att vara med om en fantastisk professionell tävling på en fantastisk bana.

58 300 personer är ett på tok för dåligt resultat, även om vd för Nordea Masters, Fredrik Hellqvist, uttryckte det annorlunda under prisceremonin. Han menade att det var publikrekord vilket inte var så märkvärdigt eftersom det bara är andra året tävlingen gick på Bro Hof. Han menade också att miljoner tv-tittare i oerhört många länder såg spelet på Bro Hof.

Halvsatt velodrom.
Halvsatt velodrom. [Foto: Gösta Elmquist]

Det är förstås bra men det skapar inte särskilt mycket stämning kring avslutningshålen att det sitter miljoner tv-tittare och glor på det som händer.

Man ska inte tjata om Barsebäck eftersom Bro Hof tagit hem spelet om Masters för lång tid framöver. Ändå måste det framhållas att Masters på Barsebäck drog 100 000 pers ganska lätt, alltså dubbelt så många som Bro Hof.

Så varför hade Barsebäck så mycket publik medan Bro Hof med sin hypermoderna vackra bana får nöja sig med drygt hälften? Det finns säkert flera förklaringar till detta men en sak som är definitivt klar är denna: Barsebäck ligger nära kontinenten, Bro Hof ligger långt utanför Stockholm.

Barsebäck drog utländsk publik i mängder, vilket bara förstärktes av Öresundsbrons tillkomst. Bro Hof får kämpa för att övertyga danskar, tyskar, norrmän, finnar, engelsmän, fransmän, spanjorer och holländare att Nordea Masters på Sveriges bästa bana är värd ytterligare en dags resa för att uppleva live.

Nu ska det experimentas med tävlingsdatum till nästa år. Nationaldagen blir startdag och tävlingen körs från onsdag till lördag. Tävlingen har fått dispens att avslutas på lördagen för att spelarna ska hinna till US Open som genomförs den följande veckan. Fredrik Hellqvist tycker det är utmärkt och är övertygad om att det blir en framgång. Näringslivet och tänkbara sponsorer tycker det också.

Vad publiken och inte minst spelarna tycker är däremot oklart. Även om Hellqvist tycks ha något speciellt trumfkort i bakfickan så är frågan om det räcker för att övertyga PGA-spelarna att flyga till Sverige på en snabbvisit för att sedan inom loppet av något dygn komma i form för US Open som trots allt står högre på önskelistan för de flesta spelare.

Gösta Elmquist

del.icio.us Favicon  del.icio.us Digg Favicon  Digg Facebook Favicon  Facebook LinkedIn Favicon  LinkedIn


Lägg till en kommentar

Det går inte att kommentera detta inlägg.

Om författaren

Gösta Elmquist - Journalist, sedan tio år med inriktning på golf. Har spelat banor i Sydostasien, Afrika, Karibien och Europa upp till norr om polcirkeln. Gillar allt från links- till parkbanor. Inga krav på mig själv att bli singelhandikappare...

Gösta Elmquist har skrivit 47 inlägg.